Indhent tilbud på jordvarme her
Modtag op til 4 tilbud på jordvarme
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Jordvarme - Få op til 4 gratis tilbud på jordvarme
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 06. juni 2019

Hvad er en jordslange?

Er du forvirret over begrebet jordslange? Læs med her og bliv klogere på, hvordan en jordslange er forbundet med jordvarme.

Hvad er en jordslange?

De fleste har en idé om, hvad jordvarme er. Men når det kommer til begrebet jordslanger, er det lidt en anden sag. Derfor anvender mange begrebet jordslanger som et synonym for jordvarme. Det er i princippet heller ikke helt forkert, men den fulde sandhed er, at jordslangen blot er en del af det samlede jordvarmeanlæg. Varmepumpen udgør sammen med jordslangen et fuldkomment jordvarmeanlæg.

Hvad er en jordslange helt præcist?

Jordslangen er, som ordet antyder, en slange, der graves ned i jorden. Jordslangens opgave er at optage varmen i jorden. Det sker gennem en væske, der cirkulerer rundt i jordslangen. Varmen i jorden opstår via solens stråler, samt den varme, der notorisk er i jorden. Jordslangen graves ned med en dybde på cirka en meter, og har en længde på minimum 150 meter. Længden afhænger dog af dit behov for varme.

Hvordan virker en jordslange?

Varmeenergien i jorden optages i jordslangen via en såkaldt frostvæske. Denne væske cirkulerer rundt i slangen, og når væskens temperatur er på fem grader, sendes den videre ind til varmepumpen. Her udvindes der energi i væsken, som opvarmes til en høj temperatur. Temperaturen øges via et øget tryk fra en kompressor i varmepumpen. Herefter sendes frostvæsken ind til husets varmtvandsbeholder. Den frostvæske, som varmepumpen udvinder energi af, sendes tilbage til jordslangen, hvor hele processen gentager sig. Det vil med andre ord sige, at både jordslange og varmepumpe er selvkørende, og det er således ikke nødvendigt med påfyldning af brændsel som eksempelvis med et oliefyr.

Læs også: Hvordan virker et jordvarmeanlæg?

Hvad er kravene til en jordslange?

Der figurerer visse krav, der skal opfyldes, før at jordslangen kan fungere optimalt. De vigtigste krav, der skal opfyldes, er følgende:

  • Jordslangen kræver masser af plads: Jordslangen skal graves ned på en bestemt måde, for at den har de bedste forudsætninger, for at kunne optage varmen i jorden. Derfor er det et krav, at din have er minimum 300-400 kvadratmeter, og som hovedregel cirka tre gange så stor som din bolig målt i kvadratmeter.
  • Jordslangen kræver et velisoleret hus: Det er vigtigt, rent økonomisk, at dit hus er velisoleret. Det skyldes, at din besparelse på varmeregningen bliver mindre, hvis husets isolering gør, at varmen forsvinder ud af huset. Dette vil afstedkomme, at jordslangen skal producere unødig meget varme, der gør, at din investering ikke vil være gunstig, når man tager anskaffelsesprisen og betalingstiden i betragtning.
  • Jordslangen kræver tilladelse fra kommunen: Du skal huske, at det er et krav, at ansøger kommunen om tilladelse til at grave jordslangen ned. Blandt andet er det et krav, at jordslangen ikke graves ned mindre 50 meter fra vandboringer med drikkevand. Ansøgningsskemaerne kan du finde i din kommunes teknik- og miljøforvaltning. Du kan, hos nogle kommuner, finde ansøgningsskemaet på deres hjemmeside.

Hvad er prisen på jordslanger?

Et samlet jordvarmeanlæg er den dyreste opvarmningsform, som der findes på markedet for grøn energi. Som minimum skal du betale 100.000 kroner, og prisen er i mange tilfælde højere, da dette er med udgangspunkt i et lille hus. Prisen på det samlede jordvarmeanlæg afhænger af dit forbrug. Jo større forbrug, jo højere pris. Det dyreste element i denne forbindelse er varmepumpen. Hvis du i forvejen er i besiddelse af varmepumpen, og således kun mangler jordslangen, er det vigtigt, at du skelner mellem to ting:

  • Jordslangens pris
  • Prisen på nedgravningen af jordslangen

Jordslangens pris afhænger af længden og diameteren. Jo længere og bredere den er, jo højere vil prisen være. Prisen på selve jordslangen spænder vidt fra 3.000 til 12.000 kroner. Nedgravningen af jordslangen koster håndværkerens timeløn. Du kan læse mere om prisen på et jordvarmeanlæg her: Hvad er prisen på jordvarme?

Skal du nedgrave eller nedpløje jordslangen?

Oftest ved installation af jordslanger, sker det via en nedgravning. Ved en nedgravning graves store mængder jord op, hvorefter jordslangen lægges ned. Ved en nedpløjning pløjes jordslangen så at sige ned i jorden, uden at store mængder jord graves op. Man kan sige, at man vender jorden, og samtidig lægger jordslangen ned.

Der er ikke den store forskel på de to former, udover at nedgravningen sviner mere under installationen, end nedpløjning.

Du kan her se en kort video omkring nedgravning af jordslangen. Videoen er udarbejdet af Klimahåndværkerne.dk

Spørgsmål og svar om hvad en jordslange er

Kan jordslangen ødelægge min have?
Nej, jordslangen har ingen indflydelse på din haves evne til at kunne gro planter, buske o.l. Det eneste, du skal tænke på, er at så nyt græs efter installationen.

Er der risiko for at væsken siver ud af slangen?
Risikoen er lille, men det kan ske, at der går hul på slangen og væsken siver ud. Hvis det sker, skal du ikke være bange for, at din have bliver forurenet. Der er nemlig ingen giftige stoffer i væsken.

Hvor lang er levetiden på jordslangen?
Levetiden på en jordslange er på 40-50 år.

Tilbud på jordslanger

Hvad enten du overvejer at investere i en varmepumpe, jordslangen eller et samlet jordvarmeanlæg, er der nogle gode råd til hvad du skal huske. Husk altid at få råd og hjælp af professionelle til at definere dit behov for størrelsen og ydelsen af jordvarmeanlægget.

Når du har gjort det, og er klar til at få tilbud, bør du altid få tilbud fra flere leverandører. På den måde sikrer du, at du får flere bud på, hvordan dine udfordringer bliver løst bedst. Endvidere er du også sikker på at få den bedste pris. Her på Jordvarmeanlægpris.dk er det muligt at indsamle tilbud fra flere leverandører. Du skal blot udfylde formularen, hvor du definerer dine behov for dit jordvarmeanlæg. Derefter får du tilbud fra flere leverandører. Det er hurtigt, det er gratis, og det er 100 % uforpligtende for dig.

Indhent tilbd på jordvarmeanlæg Det tager under 1 minut.