Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Få op til 4 tilbud her
Med 3 nemme trin
Med 3 nemme trin
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 18 april 2023

Hvad er lodret jordvarme?

Få svar på, hvad lodret og vertikal jordvarme er her

Lodret og vertikal jordvarme, også kaldet dybdeboring, er en grøn energiløsning, hvor jordvarmeanlægget generer varme gennem jordslanger, som graves lodret ned i husstandens have. Modsat et traditionelt jordvarmeanlæg, kræver denne varmeform altså ikke et stort haveareal, hvorfor den er oplagt, hvis du bor i rækkehus eller ikke ønsker at grave store dele af haven op.

Hvad er forskellen på almindelig jordvarme og lodret jordvarme?

Forskellen mellem lodret jordvarme og almindelig jordvarme er, hvordan jordslangen graves ned: Ved almindelig jordvarme graves jordslangen ned med en meters dybde og ligger vandret i haven, mens den ved lodret jordvarme bores lodret ned i jorden med en dybde på minimum 100 meter.

Ligheden mellem almindelig jordvarme og lodret jordvarme er, at de i princippet fungerer på samme måde. En væske, der løber igennem en jordvarmeslange i haven, bliver transporteret til en varmepumpe inde i huset. Her varmes væsken op, og bliver sendt ind i husets varmtvandsbeholder.

Hvad koster vertikal jordvarme?

Lodret jordvarme koster typisk mellem 200.000 - 250.000 kr. inklusiv alle dele af monteringen. Prisen er væsentlig højere end traditionel jordvarme, fordi der stilles større krav til dybdeboringen. Dybden er omkring en meter ved traditionel og mindst 100 meter ved lodret jordvarme. 

Du vil dog opleve store besparelser på din varmeregning, og investeringen skal derfor ses som en langsigtet løsning for din privatøkonomi. Din nøjagtige pris vil variere alt efter jordbunden i din have, som gør selve boringen mere eller mindre kompleks.

Dybdeboringen kan gå helt ned til 250 meter, og det kræver en ekspert i geodrilling at udføre arbejdet. Din effektivitet vil også være påvirket af, hvor langt ned der bliver boret. Jo dybere boringen er, jo mere konstant er den energitilførsel som varmer væsken i din jordvarmeslange.

Bestil tilbud på jordvarmeanlæg!

Det tager kun 2 minutter

4 fordele ved lodret jordvarme lys baggrund

Fordele ved lodret jordvarme

Der er lidt forskellige anskuelser af de to typer jordvarme, for mens nogle mener, at lodret jordvarme er en slags erstatning for den almindelige form, så mener andre, at de to typer ikke bør sammenlignes. Uanset hvordan de to typer anskues, er der i hvert fald følgende fordele ved lodret jordvarme:

  • Ingen store krav til dit haveareal: Da lodret jordvarme fungerer på den måde, at en jordslange graves lodret ned i jorden, er det i princippet ligegyldigt, hvor stor din have er.
  • Bedre virkningsgrad end almindelig jordvarme: Det skal retfærdigvis nævnes, at mange faktorer afgør, hvor god virkningsgraden er på et jordvarmeanlæg. Men virkningsgraden ved lodret jordvarme er højere end ved almindelig jordvarme, fordi væskens temperatur er højere. Temperaturen i væsken er højere ved lodret jordvarme, fordi den løber dybere i jorden.
  • Kan fungere ved en højere fremløbstemperatur: Da temperaturen i væsken er højere ved lodret jordvarme, betyder det samtidig, at fremløbstemperaturen ikke partout skal være lav. Det stiller dermed mindre krav til varmeafgiverne i huset.

Ulempen ved dybdeboring

Den eneste ulempe ved lodret jordvarme, sammenlignet med almindelig jordvarme, er prisen. Dette skyldes udelukkende nedgravning af slangen, idet den skal graves lodret ned i jorden, frem for kun en meter, som er tilfældet ved almindelig jordvarme. 

Det gør processen væsentlig mere omfattende og stiller større krav til installatørens udstyr. Det vil kræve en dybdeboring som, alt efter aftalens vilkår, skal mellem 100 - 250 meter ned i jorden. 

Ønsker du tilbud på jordvarme?

Her på Jordvarmeanlægpris.dk beskæftiger vi os med jordvarme i alle afskygninger. Hvis du overvejer at investere i et jordvarmeanlæg og skal ud og undersøge markedet, er der nogle gode råd til hvad, du skal huske.

Husk altid at få råd og hjælp af professionelle til at definere dit behov for størrelsen og ydelsen af jordvarmeanlægget.

Du bør altid få tilbud fra flere leverandører. På den måde sikrer du, at du får flere bud på, hvordan dine udfordringer bliver løst bedst. Endvidere er du også sikker på at få den bedste pris.

Her på Jordvarmeanlægpris.dk, som er lanceret at Greenmatch.dk, er det muligt at indsamle tilbud fra flere leverandører. Du skal blot udfylde formularen, hvor du definerer dine behov for dit jordvarmeanlæg. Derefter får du tilbud fra flere leverandører. Det er hurtigt, gratis og det er 100% uforpligtende for dig.

Bestil på jordvarmanlæg her!

Det tager kun 2 minutter