Indhent tilbud på jordvarme her
Modtag op til 4 tilbud på jordvarme
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Jordvarme - Få op til 4 gratis tilbud på jordvarme
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 06. juni 2019

Hvordan virker jordvarme?

Har du overvejet jordvarme, men er i tvivl om, hvordan det virker? Bliv her klogere på, hvordan jordvarme fungerer og om det er noget for dig.

Hvordan virker jordvarme?

Der er mange fordele forbundet med en investering i jordvarme. Hovedårsagen til, at flere og flere danskere vælger at investere i jordvarme, er naturligvis de store besparelser på varmeregningen, som der kan opnås med jordvarme. Der er set flere tilfælde, hvor folk ved at udskifte deres oliefyr med jordvarme har opnået en besparelse på 80%. Der er altså stort økonomisk incitament for at foretage investeringen.

Jordvarme har dog nogle krav for at kunne virke optimalt, og derfor er det vigtigt at forstå, hvordan jordvarme virker. Du får svaret her.

Sådan virker jordvarme

Helt overordnet består et jordvarmeanlæg af to dele:

  • Varmepumpen
  • Jordslangen

Jordslangen er, som ordet antyder, en slange, der graves ned i jorden. Jordslangen kan laves i flere materialer, og har en længde på minimum 150 meter. Jordslangen graves ned med cirka én meters dybde. I jordslangen cirkulerer en såkaldt frostsikret væske rundt. Væsken varmes op via jorden, og når den opnår en temperatur på fem grader, løber den ind til varmepumpen, der er placeret i eksempelvis laden, bryggerset, udhuset eller lignende. Du kan læse mere om jordslangen her: Hvad er en jordslange?

Varmepumpens opgave er at opvarme væsken, og derefter sende den ind til husets varmtvandsbeholder, hvorved vandet i denne opvarmes, så det kan sendes ud i husets radiatorer, bad og køkken.

Varmepumpen opvarmer væsken gennem dens fire elementer:

  1. Fordamperen
  2. Kondensatoren
  3. Kompressoren
  4. Drøvelventilen

Fordamperens opgave er at udvinde energi i væsken, og omdanne den til damp. Herefter videregives dampen via kondensatoren til kompressoren, der ved at øge trykket, får temperaturen til at stige. Når den ønskede temperatur er nået, sendes energien ind i husets varmtvandsbeholder.

Den væske, som der ikke udvindes energi af, løber via drøvelventilen tilbage til jordslangen, hvor hele processen gentages uafbrudt. På den måde er jordvarme selvkørende, og du er således fri for selv at skulle “drive” jordvarmeanlægget.

Du kan også i denne video blive klogere på, hvordan jordvarme virker.Læs også: Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Krav for at jordvarme kan virke

For at det vil være gunstigt for dig at investere i jordvarme, er der flere krav, der skal være opfyldt. De vigtigste krav til jordvarme er således:

  • Jordvarme kræver et stort haveareal: Jordslangen, der graves ned i haven, kræver rigtig god plads, for at kunne fungere på bedst mulig vis. Derfor er det et must, at dit haveareal er tilpas stort. Som minimum skal haven være 300-400 kvadratmeter, og som hovedregel siger man, at havearealet skal være cirka tre gange så stort som husets.
  • Jordvarme kræver et godt isoleret hus: Hvis ikke dit hus er tilstrækkeligt isoleret, kan du godt glemme alt om at investere i jordvarme. Det skyldes, at jordvarmeanlægget skal producere unødig meget varme, hvis husets dårlige isolering gør, at varmen fiser direkte ud af huset igen. På den måde bliver det ikke økonomisk fordelagtigt, da besparelsen på varmeregningen bliver meget lille i forhold til den dyre investering som jordvarme er. Som minimum skal du i loftet have isoleret med 250 millimeter, og gerne mere. Du kan naturligvis kombinere din investering i jordvarme med en investering i isolering.
  • Jordvarme kræver en stor investering: Inden for grøn energi, er jordvarme en af de dyreste former. Men samtidig er jordvarme også den opvarmningsform med størst potentiale for besparelser på varmeregningen. Du skal dog regne med minimum at skulle af med 100.000 kroner for dit jordvarmeanlæg. Prisen afhænger primært af dit forbrug af varme og størrelsen på din bolig.

Virker jordvarme som noget for dig?

Hvis du overvejer at investere i et jordvarmeanlæg, og skal ud og undersøge markedet, er der nogle gode råd til hvad du skal huske. Husk altid at få råd og hjælp af professionelle til at definere dit behov for størrelsen og ydelsen af jordvarmeanlægget.

Når du har gjort det, og er klar til at få tilbud, bør du altid få tilbud fra flere leverandører. På den måde sikrer du, at du får flere bud på, hvordan dine udfordringer bliver løst bedst. Endvidere er du også sikker på at få den bedste pris. Her på Jordvarmeanlægpris.dk er det muligt at indsamle tilbud fra flere leverandører. Du skal blot udfylde formularen, hvor du definerer dine behov for dit jordvarmeanlæg. Derefter får du tilbud fra flere leverandører. Det er hurtigt, det er gratis, og det er 100% uforpligtende for dig.

Indhent tilbud på jordvarme Det tager under 1 minut.