Indhent tilbud på jordvarme her
Modtag op til 4 tilbud på jordvarme
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Jordvarme - Få op til 4 gratis tilbud på jordvarme
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 12. oktober 2017

Ansøg om tilladelse til at etablere dit jordvarmeanlæg!

Ønsker du at etablere et jordvarmeanlæg? Og har du fundet ud af om du og din bolig er egnet til sådan et anlæg? Så er der nogle praktiske foranstaltninger du skal sætte dig grundigt ind i.

Etablering af jordvarmeanlæg - Hvordan ansøger man?

Ved etablering af et jordvarmeanlæg, er det væsentligt at der på forhånd er ansøgt om tilladelse fra kommunalbestyrelsen. Dette skal foregå efter jordvarmebekendtgørelsens bilag 1. Ansøgningsskemaet kan findes inde på miljøministeriets hjemmeside, Borger.dk eller din lokale borgerservice. Dog ses det ofte at din installatør laver denne ansøgning for dig.

I jordvarmebekendtgørelsen er de paragraffer som omhandler opsætning, ændring og nedrivelse af et jordvarmeanlæg, listet. Vigtigt er det, at ansøgningen indeholder oplysninger om vandforsyningsboringer inden for afstandene nævnt i § 10 i jordvarmebekendtgørelsen.

Hvis jordvarmeanlægget er etableret, er det væsentligt at det ikke tages i brug eller ændres, uden overensstemmelse med jordvarmebekendtgørelsens § 19. Denne kan læses under jordvarmebekendtgørelsen på miljøministeriets hjemmeside eller læses nedenfor.

etablering af jordvarmeanlæg

Efter etableringen af jordvarmeanlæg

Ved etableringen af et jordvarmeanlæg, skal der udføres en tæthedsprøve af brinen i jordvarmeslangerne, inden anlægget tages i brug eller ændres. Dette skal selv udføres af ejeren eller brugeren af anlægget. Fremgangsmåden findes også på miljøministeriets hjemmeside under jordvarmebekendtgørelsens bilag 3.

Når jordvarmeanlægget er færdiginstalleret eller hvis der skal foretages en eventuel ændring af anlægget, skal der henholdsvis udformes en færdigmelding af installationen eller udformes en anmeldelse af ændringen. Disse ansøgningsskemaer kan ligeledes findes på miljøministeriets hjemmeside, Borger.dk eller din lokale borgerservice.

Foruden disse foranstaltninger skal der, efter at jordvarmeanlægget er færdiginstalleret og blevet taget i brug, én gang foretages et eftersyn af en autoriseret VVS-installatør. Ejeren skal sørge for at lade anlægget efterses. Derudover skal ejer og bruger af jordvarmeanlægget sikre anlæggets vedligeholdelsesstand i overensstemmelse med § 21 og § 22 i jordvarmebekendtgørelsen.

Hvilke frostsikringsmidler må benyttes ved etablering af jordvarme?

I jordvarmeslangerne cirkulere en væske, den såkaldte brine. Væsken tilsættes et frostsikringsmiddel for, hvilket også fremgår af ordet, at sikre mod frost om vinteren. Et forkert frostsikringsmiddel kan udgøre en potentiel forureningstrussel for jord og grundvand.

Derfor eksisterer der flere regler for hvilke midler der må benyttes. De umiddelbart tilladte stoffer er ethylenglykol, propylenglykol, ethanol eller IPA-sprit som frostsikringsmiddel. Ønsker du at benytte andre stoffer, skal kommunen vurdere om disse stoffer kan være sundhedsskadelige.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at de mange ansøgninger der skal foretages og regler der eksisterer ved bebyggelse af jordvarmeanlæg, ofte varierer fra kommune til kommune. Derfor er det naturligvis vigtigt at sætte sig ind i reglerne gældende for den kommune du vil etablere et jordvarmeanlæg i.

Læs mere: Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Indhent tilbud på jordvarmeanlæg Det tager under 1 minut.