Indhent tilbud på jordvarme her
Modtag op til 4 tilbud på jordvarme
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser

Omtale og anbefalinger:
OK
Penge
bolio
energi
Få op til 4 tilbud her Jordvarme - Få op til 4 gratis tilbud på jordvarme
Det tager under et minut!
Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 03. oktober 2016

Hvad er jordenergi?

Jordenergi er én af flere vedvarende energi-løsninger. Langt de fleste vedvarende energiformer får deres energier fra solen og du kan spare mange penge ved at benytte dig af en vedvarende energiform. Her beskrives hvad jordenergi er og hvorfor jordenergi er en god løsning.

Jordenergi er en vedvarende energi-løsning, der udvindes fra jorden. I løbet af året, særligt om sommeren, tilføres der store energimængder i det øverste lag af jorden. Denne energi tilføres fra solens stråler og oplagres i jorden. Lagringen sker ved forholdsvis lave temperaturer, omkring de 8 til 10 grader, og dermed forsvinder den ikke igen i løbet af vinteren. Den akkumuleret solenergi der er lagret i jorden, bliver automatisk fyldt op hver sommer hvor solen er stærkest og mest til stede. Gennem hele året, kan der således, udvindes energi fra jorden ved hjælp af et jordvarmeanlæg.

Hvorfor vælge jordenergi?

Vedvarende energi er en fællesbetegnelse for de energiformer der ikke har begrænsede reserver, men er begrænset i deres øjeblikkelige forekomst. Langt de fleste af disse energier stammer fra solens.

I modsætning til andre alternative og vedvarende energiformer, som eksempelvis vindenergi eller solvarme, så har jordvarme den fordel, at den, uanset vejret kan lave ubegrænset mængder energi, når behovet er der. Dermed er jordenergi den energiform hvor det vil være muligt at spare flest penge, men der er mange krav til overhoved at være berettiget til at kunne etablere et jordvarmeanlæg.

Læs mere: Hvordan virker jordvarme?

Hvordan udvindes jordenergien?

Et jordvarmeanlæg er det system der udvinder den akkumuleret solenergi som samler sig i jordens øverste lag. Ved hjælp af et slangesystem nedgravet i jorden og en varmepumpe, kan energien i jorden udnyttes, så der kan gives varmt vand og opvarmning af din bolig året rundt.

Jordvarmeslangerne nedgraves i ca en meter dybde i jorden, og alt afhængigt af husets størrelse og hvor godt isoleret huset er, nedgraves der mellem 200 til 600 meter slange. Slanger er lavet af plastikrør og inde i slangerne ligger den kølevæske, som generer varmen ind til varmepumpen. Alt afhængig af anlæggets størrelse opdeles anlægget i 2-4 kredsløb, hvor de enkelte slangeender tilsluttes et fordelerrør, som forbindes direkte til varmepumpen.

Når jordvarmepumpen er i drift, cirkuleres en afkølet væske, vand tilsat frostvæske, gennem slanger. Denne væske optager varmen i jorden, så den opvarmes og føres ind til varmepumpen. Her bliver kølevæsken ved hjælp af fordamperen omdannet til damp, som føres videre til kondensatoren. Her opstår ny energi, som samler varmen og omformer den til gas. Herfra føres gassen videre til en kompressordel, som presser gassen ved at øge trykket. Denne sammenpresning får temperaturen til at stige til op omkring de 100 grader. Herfra er varmen klar til at blive ført ud i centralvarmeanlægget, til radiatorer og/eller gulvvarme der er installeret i hjemmet, og til varmtvandsbeholderen. Dermed kan varmen benyttes til både varme i boligen og til varmt brugsvand.