Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 02 februar 2021

8 gode råd til at spare på varmeregningen

Mange danskere er gode til at skrue op for termostaterne på deres radiatorer, når vinteren kommer. Dette kan, over en hel vinter, komme til at koste mange penge, især hvis man ikke tænker over forbruget.

Her kommer derfor en guide med 8 gode råd, der kan hjælpe dig med at spare lidt penge til den kommende ferie.

Brug gardinerne

Dine gardiner i din bolig kan være et godt værktøj til at spare en smule på varmen. Når mørket falder på, som det jo gør tidligt om vinteren, kan det være en god ide at trække gardinerne eller persiennerne for. Dette vil nemlig resultere i et mindsket varmetab omkring vinduerne.

Når solen så står op igen og kigger frem fra skydækket, er det igen en god ide at trækker gardinerne og persiennerne fra igen. Radiatorerne vil ikke skulle varme i lige så høj grad, da solens stråler er med til at varme rummet op.

Sørg for samme temperatur i alle dine rum

Det er utrolig vigtigt, at du har nogenlunde samme temperatur i alle dine rum. Hvis du vælger ikke at have en radiator tændt i en af dine rum, eksempelvis i soveværelset, kan du risikere træk. Derudover vil du også risikere at den varme luft slipper ind i det kolde rum, som vil kunne resultere i kondens og skimmelsvamp.

Din sofa skal stå rigtigt

Sørg for at din sofa står tilpas langt væk fra din radiator. Mange danskere har som tendens, at placere deres sofa foran deres radiator. Det er der heller ikke et problem i, hvis mellemrummet er 10-15 cm. Hvis sofaen står helt op af radiatoren, har den ikke mulighed for at fordele varmen, og vil dermed afgive mindre varme.

Luk for din radiator

Ca. 60% af danskerne bor i en bolig med fjernvarmeanlæg, og kan derved spare en del penge og CO2 udledning ved at dreje på en enkelt ventil. Selvom man drejer ventilen ned på nul, står der nemlig stadig varmt vand og kører rundt i rørene. Dette problem kan opstå ved at ventilen ikke er lukket helt til, eller fordi vandet løber igennem varmeveksleren uden at blive benyttet.

De fleste fjernvarmeanlæg har mulighed for sommerluk, og i etageejendomme er dette typisk en fællesbeslutning. Denne beslutning vil nemlig kunne spare dig for omkring 5% af din varmeregning.

Luk vinduerne helt

Når man lukker sine vinduer, skal man huske at lukke dem med begge hasper. Hvis man kun lukker sine vinduer med den ene hasp, kan dette resultere i at vinduet ikke lukker helt til. Problematikken i dette vil være, at kulden nemmere trænger ind i huset, og kan forårsage at radiatorerne i højere grad er på overarbejde.

Hold temperaturen konstant

Når det er rigtig koldt udenfor, er det ikke nødvendigt at sænke temperaturen om natten. Det kan måske være rarere at sove lidt køligere, men det er ikke godt for varmeregningen. Grunden til at dette ikke kan betale sig, er fordi man igen næste dag skal varme hele huset op. Løsningen vil være, at bibeholde en konstant temperatur på mellem 18-20 grader.

Termostat

Luk dine ventilationsriste

Hvis man igennem vinteren oplever et par dage med meget vind, vil det være en god ide at lukke for dine ventilationsriste. Dette vil være med til at minimere træk og kulde i boligen. Dog skal man huske at åbne for ristene igen efter dårligt vejr, ellers kan dette resultere i råd og svampeskader.

Isolering af boligen

Isolering af dit hus er oftest den hurtigste og nemmeste måde at nedbringe din varmeregning på. Dette kan, for mange boligejere, virke som en stor engangspost, men en sådan isolering kan oftest, over året, være den billigste løsning. Der er mange måder at isolere sin bolig på, såsom isolering af etageadskillelse, tag- og loftisolering, hulmursisolering osv.