Vi gør Danmark grønnere - et hus ad gangen
Omtale og
anbefalinger
Dr
Tv2
Bolius (1)
Energitjenesten
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 02 februar 2021

Skru ned for varmen uden at fryse – 4 ting, du kan gøre

Har du også overvejet at flytte til et varmere land, når vinteren melder sin ankomst i Danmark? Det kan være trælst at skulle bruge penge på opvarmning af boligen, om end det er en nødvendighed. Eller er det? I denne guide kan du læse mere om, hvordan du kan skrue ned for varmen uden at fryse - og dermed spare penge på varmeregningen.

Er det virkelig nødvendigt at skrue op for varmen?

Når kulden melder sig, så begynder alle straks at fyre fuldt op for varmen, hvilket kan koste dyrt på varmeregningen. Det er imidlertid slet ikke så nødvendigt at skrue op – faktisk kan du tillade dig at skrue ned uden at gå på kompromis med varmen. Mange af os går nemlig rundt med markant mindre tøj på indenfor, hvorfor det naturligvis hurtigt føles koldt, når temperaturen falder. Overvej, om du kan skrue lidt ned for varmen og blot tage en ekstra trøje på og sæt dig godt til rette i sofaen med et blødt tæppe – så fryser du i hvert fald ikke længere. Mangler du et fint tæppe eller en komfortabel sofa, så kan du få inspiration til din indretning her. Så kan du holde dig varm og samtidig nyde besparelserne på varmeregningen.

Er din bolig tilstrækkelig isoleret?

En af de ting, der kan gøre din bolig kold at befinde sig i og dermed hindre dig i at skrue ned, det er boligens isolering. Oplever du for eksempel problemer med isoleringen, og føler du ikke, at din bolig er tilstrækkelig isoleret, så kan det være på tide med en efterisolering.

Der er flere fordele ved efterisolering, såsom:

  • Du vil opleve mindre varmetab, og du kan derfor skrue ned for varmen uden at fryse, fordi boligen holder bedre på varmen.
  • Du sparer penge på varmeregningen.
  • Øget komfort på grund af mindre træk og kulde.
  • Boligens værdi øges.
  • Indeklimaet i boligen optimeres.

Der er altså flere sundhedsmæssige årsager til, at efterisolering er en rigtig god investering for din bolig. Derudover så er der naturligvis også mange penge at spare, så det er en investering med fordele, der er til at tage og føle på.

Overvej at skifte husets vinduer

Oplever du, at det trækker fra boligens vinduer? Så kan det være på tide at få vinduerne udskiftet eller i hvert fald renoveret, så varmen ikke længere suser ud af huset. Det er nemlig især igennem taget og vinduerne, at huset taber varme. Når vinduerne holder tæt, så vil varmeforbruget også reduceres, og du kan i sidste ende skrue ned for varmen uden at fryse.

I forbindelse med en renovering, hvor der er fokus på at energioptimere boligen, så ydes der faktisk fradrag og tilskud. Det er dog vigtigt, at disse tilskud og lignende, bliver aftalt på forhånd. Tilskud og fradrag gives også, når der skal skiftes vinduer eller varmekilder, hvor der er store besparelser at hente. Derfor kan denne type renovering godt betale sig i sidste ende, da varmeregningen reduceres.

Skru ned for varmen i de rum, du ikke bruger så tit

Der er rigtig mange, der glemmer at slukke eller skrue ned for varmen i rum, som ikke benyttes ofte. Her får varmen lov til at pumpe derudad, hvilket kan være en dyr fornøjelse. Som tommelfingerregel skal der gerne være omkring 19-22 grader i huset. Har du svært ved at styre varmen i hjemmet, så kan du overveje termostater, der automatisk holder styr på varmen i hjemmet. Har du for eksempel et kontor, vaskerum eller lignende, som ikke tages i brug så tit, så kan du snildt skrue ned for temperaturen uden at fryse.